Pařížské bleší trhy

24. 02. 2013 19:52:48
Zbožňuji být obklopena "velmi užitečnými" maličkostmi a věcičkami, jak můj muž říká "pracholapkami", které ukládám jako památky na svoje dovolené, nebo jako vzpomínky na babičku anebo moje kamarády. A jsem jako v extázi, vždy první víkend v měsíci, jakmile jsou v Saint Paul village (část čtvrti Marais v Paříži 4) bleší trhy, nebo honosněji po francouzsky "Le Brocante"! Nikdy nevěřím, co se dá prodat nebo alespoň nabídnout k prodeji! Moje babička mi o podobných bleších trzích vykládala, když jsem byla malá holka a ptala se jí odkud má tuto kabelku nebo tento náhrdelník. Vždy odpověděla: "To je z blešáku, nové si já nemůžu dovolit!"

Saint Paul Village, česky vesnice Svatého Pavla, není vesnice ani městečko, je to komplex propojených dvorků plných obchůdků se starožitnostmi, galeríí a kaváren s bohémskou Pařížskou atmosférou ve vychytané čtrvrti Marais. Já mám štěstí, protože bydlím jen 2 ulice odtud.


evaannamarierajče.net

Každý první víkend v měsíci jsou tu bleší trhy. Takže všechny dvorky se naplní stovkou stánků a stolků se starožitnostmi a nepotřebnostmi, oblečením z 18. 19. století, starými obroučkami od brýlí, stolními lampami, zašlými obrazy nebo jen rámy od obrazů.. Můžete tu koupit stříbrné příbory, celý set nebo jen jeden kus, broušené sklo nebo čínský porcelán. Jsou tu minimálně dva stánky se "second hand" knihami a také tu prodávají mladí umělci různé výstřelky, například šperky z hodinových strojků nebo klobouky se slaměnými květinami..



evaannamarierajče.net

Nejsem žádný odborník na starožitnosti a nejsem ani znalec umění, ale některé z těch věcí vypadají absolutně neesteticky. Můžete najít i skvělé vychytávky za pár euro. Já si koupila 3 broušené skleničky na šampaňské, jednu za 3€!


evaannamarierajče.net

Minule mne zaujaly krásné krajkové bílé šaty, vypadaly jako pěkná noční košile, ale s koženým páskem bych v nich v létě byla „chic“. Ale byly to svatební šaty z 19.století za 550€! Ale teta by mi dala slevu!


evaannamarierajče.net

Trhy jsou plné Pařížanů a turistů, všichni se procházejí, prohlíží si maličkosti nebo sedí v okolních kavárničkách a popíjí kávu nebo víno. Velmi ráda tu trávím svá víkendová odpoledne. Prodejci mají spousty „skutečných“ příběhů o svých nabízených unikátních produktech. Velmi rádi se o ně podělí s každým, kdo má zájem. Jen tak si tam chodím a poslouchám ty příběhy a pak si sednu a dám si skleničku vína a jen nasávám atmosféru tohoto bohémského místa Paříže.


evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

Ještě lepší je, když se na bleší trhy vydám s kamarádkou Belou, to pak máme obrovskou zábavu při zkoušení starých i nových klobouků, brýlí nebo starodávných kostýmů.

Dost často jsou podobné trhy se starožitnostmi a jinými jen "starými" předměty na různých náměstích nebo ulicích Paříže. A vždy je tam plno lidí, kteří vypadají, že opravdu mají zájem něco koupit!



evaannamarierajče.net

Já jsem u nás doma žádný blešák nikdy neviděla, ale možná se najde v Praze stejně vychytané místo, se skvělou atmosférou jako v Saint Village v Paříži. Máte nějaký tip?


evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net
Autor: Eva Stanikova | neděle 24.2.2013 19:52 | karma článku: 16.92 | přečteno: 2101x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 420 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 579 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 472 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 715
Životní optimistka, která ráda cestuje a užívá si život! Mám štěstí, že moje práce v marketingu je i mým koníčkem! Narodila jsem se v Československu, poslední 2 roky žiji střídavě v Paříži, Londýně a Belgickém Gentu. Miluji dobré jídlo a pití, Ashtanga jógu, běh, surf a wakeboard. Můj sen je učit jógu na Bali.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...